Film „Elegija lovora” Dušana Kasalice premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu

Elegija lovora”, debitantski igrani film mladog crnogorskog redatelja Dušana Kasalice, premijerno je prikazan sinoć, 15. kolovoza u Narodnom pozorištu Sarajevo, u Glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala. Ekipa filma prošetala je crvenim tepihom i poklonila se publici. Na konferenciji za medije povodom premijere filma, govorili su redaelj Dušan Kasalica, producentkinja Jelena Angelovski, glumci Frano Lasić i Draginja Voganjac.

Redatelj Dušan Kasalica je o nastanku filma rekao: „Proces snimanja je bio interesantan jer smo radili u maloj ekipi. Snimali smo bez umjetnog osvjetljenja, ili samo kada je bilo baš neophodno. Za mene je najkompliciranije bilo kreiranje dugih kadrova, poigravanje sa zum objektivima koje smo često koristili, kako bismo postavili ton filma. Sve svoje filmove radim s izravnom fotografije Igorom Đorđevićem, pa se jako dobro razumijemo oko estetike filma i onoga što želimo. Volim da poznajem lokaciju na kojoj snimamo, tako da dok pišem scenarij već znam gdje će se odigrati. Ali otvoreni smo i za promjene tijekom snimanja, jer smo radili i sa životinjama, što je bilo veoma izazovno”. 

Jelena Angelovski, producentkinja „Elegije lovora”, govorila je o suradnji s Dušanom Kasalicom: „Kao producent imam veliku sreću raditi s Dušanom, koji shvaća rad u specifičnim produkcijskim okolnostima, bez bilo čega što nije neophodno. Poznajem ga skoro deset godina, radili smo i na filmu Ivana Salatića “Ti imaš noć”, gdje smo uspostavili naš način rada. Uvijek radimo s našim prijateljima, sjajnim profesionalcima i suradnicima, koji razumiju naše ideje što bi suvremeni film trebalo da predstavljati”.

Frano Lasić se osvrnuo na iskustvo snimanja filma: „Interesantno je da smo snimali tijekom punih godinu dana. Počeli smo po lijepom vremenu, pa je u nekom trenutku padao snijeg, pa smo morali prekinuti i nastaviti sljedeće godine. Redatelj Dušan Kasalica je točno znao što želi od filma. Od početka smo dosta razgovarali o tekstu i priči, tako da je bilo lako raditi. Veoma sam uživao”. O svoj ulozi i filmu je rekao: „Profesor koga igram bježi od problema u fantaziju, radije nego da ostane u stvarnosti. Film je dublji nego što izgleda na prvi pogled – nije samo o odnosu glavnog lika i njegove žene, o njihovom braku, već govori o nestanku srednje klase u čitavom svetu”.

Draginja Voganjac, koja u filmu tumači majku lika koji igra Frano Lasić, izrazila je zadovoljstvo radom na filmu: „Bilo je fantastično. Ekipa je bila divna. Pored razumijevanja gdje idemo i što želimo, imali smo jako lijepog partnera u prirodi. Durmitor je fantastičan i moram da spomenem našeg kolegu jarca, koji nam je bio inspiracija i odličan partner. Lijepo je igrati arhetip a ta majka to jeste, veliki je kontrast između nje i sina. S jedne strane imamo egocentrični princip, a sa druge nekoga tko daje bezuvjetnu ljubav, i to je zapravo veoma inspirativno.

U ostvarenju „Elegija lovora” uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvaća s neobičnom lakoćom.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

„Elegija lovora” nastala je u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekt je također podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije