Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val obilježava Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

Ove godine obilježava se 51 godina od potpisivanja Ramsarske konvencije na kojoj je 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru proglašen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa. Konvencija o močvarama međuvladin je ugovor koji pruža međunarodnu suradnju za očuvanje i mudro korištenje močvara i njihovih resursa, a do danas  je potpisana od strane 171 zemlja svijeta te je 2414 močvara istaknuto kao močvarna područja od međunarodne važnosti.

Lonjsko polje, 230912. Park prirode Lonjsko polje najvece je zasticeno mocvarno podrucje ne samo u Republici Hrvatskoj, vec i u cijelom Dunavskom porjecju. Smjesteno je u sredisnjem dijelu Hrvatske, omedjeno padinama Moslavacke gore i autocestom Zagreb-Slavonski Brod sa sjeverne, a rijekom Savom s juzne strane. Lonjsko polje ubraja se medju najugrozenije mocvarne dijelove u svijetu. Na fotografiji: mocvara u selu Muzilovcica. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val želi skrenuti pažnju na očuvanje, zaštitu kao i važnost močvara i močvarnih staništa na planeti Zemlji.

Močvare i močvarna staništa su značajne za ljudski opstanak. One su među najproduktivnijim svjetskim okruženjima, kolijevke su biološkog biodiverziteta, osiguravaju vodu i produktivnost biljnog i životinjskog svijeta za koje je i vezan njihov opstanak na ovim staništima. Neophodne su za razne dobrobiti ekosustava koje pružaju čovječanstvu, počevši od hrane, građevinskog materijala, biodiverziteta biljnog i životinjskog svijeta, do kontrole poplava, obnavljanja podzemnih voda i ublažavanja klimatskih promjena. Ipak, istraživanja pokazuju da područja i kvaliteta močvara i dalje opadaju u većini regija svijeta. Upravljanje močvarama globalni je izazov i zbog toga obilježavanjem ovog Dana pozivamo sve ljude i organizacije na akciju i razmišljanje kako bi se spriječilo njihovo daljnje uništavanje.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije