Dr. sc. doc. Marjana Jerković Raguž: Dragi roditelji prijevremeno rođenih beba, samo imajte strpljenja i vjerujte nam!

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete, rodi se prijevremeno. Na današnji dan, podsjećamo kako još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok tolikog broja prijevremenih rođenja, ali je poznato da je medicinska skrb izuzetno bitna za preživljavanje i kvalitetu života, čak i u razvijenim zemljama.

Stoga imamo i dan posvećen tim najsitnijim malim stvorenjima, ali najvećim borcima, a to je upravo današnji dan 17.studeni, koji se obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba.

To su djeca rođena prije 37.og tjedna gestacijske dobi, koja vrlo često ne teže niti kilogram po rođenju, a njihova borba za život je duga i teška; kako za bebe ova borba je jako teška i za majke koje ostaju s njima i koje kroz staklo inkubatora iščekuju sljedeći, ne dan nego trenutak, i gledaju ljubičasto svjetlo u njemu po kojemu je ta boja postala i simbol ovoga dana.

O ovoj temi u današnjim „Vijestima plus“ razgovaramo s dr. sc. doc Marjana Jerković Raguž, koja je pedijatarica subspecijalistica neonatologije, a zaposlena je na odjelu Neonatologije SKB Mostar.

Poslušajte!

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije