Dr. sc. Diana Zelenika: Možemo mnogo uraditi na prevenciji kardiovaskularnih bolesti!

Bogatim i raznovrsnim programom Mostar će i ove godine obilježiti Dane srca.

Središnji događaj je Međunarodni znanstveni skup posvećen “Novinama s europskih i američkih kongresa kardiologa tijekom 2022.”, koji će se održati u četvrtak 29. rujna.

Tim povodom u današnjim Vijestima plus ugostili smo dr. sc. Dianu Zelenika, internist, kardiolog, koja je zaposlena na Odjelu za kardiologiju SKB Mostar.

S dr. Zelenikom razgovarali smo o programu spomenutog simpozija, kao i čimbenicima rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i njihovoj prevenciji.

Već 22 godine zaredom od 2000. kada su počele i svjetske kampanje, u Mostaru se obilježava 29. rujan kao Svjetski dan srca kojeg su Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska srčana federacija izabrale na svojoj Skupštini 1997. s ciljem da se na taj dan u žižu svjetske javnosti stave kardiovaskularne bolesti, od kojih danas boluje preko 520 milijuna ljudi.

Osim spomenutog simpozija u sklopu obilježavanja Dana srca u Mostaru će se održati i trka u kojoj će sudjelovati preko 1000 mladih, a koju u suradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara organiziraju brojne zdravstvene ustanove.

Također, građani Mostara tijekom čitavog tjedna imaju priliku u domovima zdravlja i ambulantama utvrditi svoje faktore rizika i dobiti preporuke – savjete stručnjaka kako smanjiti rizik obolijevanja od KVB te sudjelovati u šetnji po gradu i do Fortice na Putu za Podveležje tijekom koje se vrše potrebna mjerenja i dijele savjeti liječnika o stupnju opterećenja tijekom šetnje (u nedjelju 2. listopada).

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije