Dr. Dženita Ljuca: Redovnim pregledima prevenirajte rak grlića maternice

U povodu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka grlića maternice, studenti pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u suradnji s upravom fakulteta i Univerziteta, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Muzejom Grada Zenice, organiziraju tijekom ovog tjedna zdravstveno-umjetnički performans – izložbu pod nazivom “Umjetnošću protiv raka grlića maternice”.

Prof. dr. Dženita Ljuca, šefica katedre za ginekologiju i porodiljstvo tuzlanskog Univerziteta kazala je da je kasno kad se pojave prvi simptomi, jer se oni kod ove bolesti pojavljuju kad je ona već u poodmakloj fazi.

Za ‘Vijesti plus’ je rekla i nešto više o spomenutim studentskim aktivnostima, ali i problematici suočavanja s rakom grlića maternice.

Gotovo sve smrti od ovog karcinoma su mogle biti spriječene, a otkrivene bolesti usporene ili zaustavljene, da su testovi provedeni na vrijeme, u najranijoj fazi bolesti. Najmlađa pacijentica lani je imala 37 godina, što je još jedan alarm da se što prije krene sa kontrolnim pregledima.

Kako ističu stručnjaci, proces od najranije moguće otkrivenih anomalija, do fatalnog ishoda je uglavnom deset ili više godina, što znači da postoji dovoljno vremena da se bolest otkrije, liječi i izliječi.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije