Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić sa svojim timom objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

Na prošlogodišnjoj održanoj znanstvenoj konferenciji 12. Dani BHAAAS u BiH, koji je organizirala Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i znanosti (BHAAAS) u Mostaru, održan je uspješan okrugli stol o raku dojke koji je vodila naša ugledna doktorica iz SAD Lejla Hadžikadić-Gušić.

Rezultat tog okruglog stola su prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i u prestižnom The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences. Treba napomenuti da većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u našoj zemlji one nisu postojale.

  • Veoma je bitno imati takav dokument koji se redovno obnavlja po znanstvenim istraživanjima. Sada u BiH možemo uspješnije i strateški liječiti pacijentice po najnovijim preporukama struke. Za karcinom dojke to je vrlo bitno pošto je to jedna struka onkologije koja se često mijenja i dopunjava prema najnovijim istraživanjima i preporukama najuglednijih klinika svijeta, kazala je dr. Lejla Hadžikadić-Gušić koja je, kako bi realizirala ovaj projekt, skupila specijaliste za karcinome dojke iz BiH i dijaspore i napisali prve smjernice za BiH.
  • Vrlo sam ponosna na ovaj projekt i zahvaljujem se BJBMS što su publicirali ovaj naš rad. Smjernice su veoma važna strategija za našu struku, da se standardizuju tretmani od bolnice do bolnice, od grada do grada. Tako svi doktori, iz manjih ili većih gradova, mogu svojim pacijentima davati iste preporuke, kaže Hadžikadić-Gušić i dodaje da je ovo prvi korak za liječnike, dok će slijedeći korak biti nadležno ministarstvo koje će dati preporuku gdje se treba ulagati i investirati za žene oboljele od karcinoma dojke.

Dr. Lejla kaže da je trebalo dosta vremena da se okupi ovakva stručna multidisciplinarna grupa specijalista.

  • Divni su ljudi i kolege i zaista sam im zahvalna za sve. Jako smo ponosni kao grupa na ovaj rad. Zahvaljujem se također BJBMS što su podržavali i publicirali ovaj rad, rekla je ona i pozvala sve studente medicine i mlade doktore da idu naprijed i da traže prilike da rade s liječnicima u inozemstvu jer je to veoma važno za klinički ili istraživački rad, ali i njihove buduće karijere.

Pored Lejle Hadžikadić-Gušić na smjernicama su radili: Timur Cerić, Inga Marijanović, Ermina Iljazović, Dijana Koprić, Anela Zorlak, Mahira Tanović, Alma Mekić- Abazović, Ibrahim Šišić, Una Delić, Jasminka Mustedanagić-Mujanović, Alija Aginčić, Edin Bećiragić, Frederick L Greene.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije