Detalji programa Suočavanje s prošlošću SFF

U ovom jedinstvenom povijesnom trenutku, kada se čini da je svijetu kakvog smo poznavali došao kraj, potraga za istinom i provjeravanje činjenica važniji su nego ikada ranije. Ali napetosti svijeta koji smo ostavili iza sebe lagano će se preliti u novi svjetski poredak i ponovo buknuti. Ako smo tijekom prošle godine išta naučili, onda je to spoznaja da se naši životi mogu u trenu okrenuti naopačke.

Program „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti naše regije, kao preduvjet za rješavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još uvijek opterećuju naša društva. Tijekom prošlih šest godina podijelili smo mnoštvo emotivno razornih, ali inspirativnih priča iz svih dijelova svijeta.

Ove godine u programu su uočljive u dvije tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korištenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda. U njoj će biti prikazani filmovi poznatog danskog autora Madsa Brüggera koji je međunarodnu slavu stekao zahvaljujući svom neobičnom pristupu filmskim temama i likovima. Riječ je o novinaru i filmskom stvaratelju koji traga za istinom i pomjera granice kako bi razotkrio korupciju i kršenje ljudskih prava u zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo misaona imenica. Jeste li se ikada zapitali kako funkcionira krijumčarenje dijamantima u Africi? Otisnite se na putovanje s Madsom i u filmu AMBASADOR posmatrajte kako nabavlja diplomatski putovnicu i postaje liberijski konzul u Središnjoj Afričkoj Republici da bi pronašao odgovor na to pitanje. U filmu NERIJEŠENI SLUČAJ HAMMARSKJÖLD Mads istražuje misterioznu smrt drugog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za koju kaže da je „ili najveća svjetska misterija ili najgluplja svjetska teorija zavjere”. Nadam se da ćete biti fascinirani kada pogledate njegov posljednji film, dokumentarni špijunski triler KRTICA, kojim nas stavlja in media res trenutka u kojem se četrdesetčetverogodišnji Danijel infiltrira u Sjevernu Koreju i zbliži s predstavnicima njenog tajnovitoga vladajućeg režima, te nam omogući da naučimo sve što se može znati o švercu oružjem. Mads svojim filmovima motivira publiku da se pita gdje je granica između umjetnosti i novinarstva i je li se neetični postupci mogu opravdati ako nam pomažu da razotkrijemo „veću istinu”. Koja je naša uloga, kao posmatrača, i kako je moguća tolika nejednakost u svijetu, za koji smatramo da je naš i u kojem se osjećamo na svome. Ako želite saznati više o radu Madsa Brüggera, on će održati i online Masterclass predavanje u okviru programa CineLink Talks Sarajevo Film Festivala.

U ime potrage za istinom bit će prikazan i film redatelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra i u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla povijesnih osoba i raspoložive činjenice o tom događaju.

Drugi dio programa usredotočen je na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo. Zbog tekuće globalne pandemije, ti su konflikti stavljeni u drugi plan, a zajednice koje su izložene konfliktima su u većoj opasnosti da budu zaboravljene. Filmovi u ovom dijelu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem u Sarajevu želimo pokrenuti više nego potreban dijalog. NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, prekrasni film redateljice Najwe Najjar, proputovanje je kroz Palestinu i Izrael koje ne razotkriva samo tajne filmskih protagonista već i tajne o nastanku države Izrael. AHMADOV GLAS je omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu, a inspirisan je prvom takvom kolekcijom osobnih svjedočanstava JA SAM AHMAD iz 1966. godine. Idejni autor i kurator filma je Renen Schorr, filmski stvaratelj i osnivač Škole za film i televiziju Sam Spiegel u Tel Avivu, koji je okupio svoje sadašnje i bivše studente sa zadatkom da snime kratke filmove o „Ahmadima” u današnjem Izraelu. Ovaj film u Sarajevu će imati svoju međunarodnu premijeru.

Program ćemo zatvoriti svjetskom premijerom filma redateljice Maysoon Pachachi NAŠA RIJEKA…NAŠE NEBO, a koji nam omogućava da svijet pogledamo iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti.

U suradnji s Fondacijom WARM i programom Fondacije Friedrich Ebert Stiftung Dialogue South East Europe, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću bit će postavljena i izložba „Palestina, i obećana zemlja”. Izložba će u razdoblju od 14. do 20. kolovoza biti svakodnevno otvorena za javnost od 12:00 do 20:00 sati. Program Suočavanje s prošlošću ugostit će i 25 mladih iz zemalja Zapadnog Balkana u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”. Kao polaznici ovog programa pratit će seriju panel-diskusija, i debata o mirovnom aktivizmu i mjerama za pomirenje. Projekt „Očima mladih ljudi” organiziramo u suradnji s Regionalnim uredom za suradnju mladih, ZDF forumom i projektom Pro.budućnost.

Program Suočavanje s prošlošću održava se uz podršku Fondacije Friederich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. kolovoza.

Retfærdighedens Ryttere Directed by Anders Thomas Jensen Produced by Sisse Graum Jørgensen and Sidsel Hybschmann Zentropa Production2 Photo Credit:ROLF KONOW is a must

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije