BHAAAS i Knjižnica Univerziteta u Sarajevu donirali knjige Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju

Predstavnici Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu posjetili su Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu i tom prilikom donirali knjige.

Direktorica Centra Meliha Povlakić-Hadžiefendić zahvalila se donatorima te istakla važnost obrazovanja za djecu s oštećenim sluhom i njihovu inkluziju u društveni život BiH.

“Ova donacija knjiga, naročito stručne literature, izuzetno nam je važna, jer će uveliko pomoći nastavnom osoblju kao i učenicima u njihovom obrazovanju”, kazala je Povlakić- Hadžiefendić.

Predsjednik BHAAAS-a prof. Ismar Volić podijelio je svoje zadovoljstvo što BHAAAS i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu mogu pomoći u radu biblioteke Centra, te kazao da se radi o knjigama iz stručne literature ali i beletristike u kojoj će učenici zasigurno uživati. Volić je istakao da je BHAAAS naročito zainteresiran za temu inkluzije u visokom obrazovanju u BiH, koju svi prvenstveno trebamo što bolje razumjeti da bismo mogli doprinijeti kvalitetnim rješenjima.

Meliha Povlakić-Hadžiefendić također je istakla važnost inkluzije u obrazovanju i kazala da djeca s oštećenim sluhom nailaze na poteškoće u svom studiranju zbog nerazvijenosti adekvatnog komunikacijskog sistema.

“Istakla bih posebnu prepreku u provođenju obrazovne inkluzije djece s oštećenim sluhom, a to je nerazvijenost adekvatnog komunikacijskog sistema, što je preduvjet za stjecanje znanja gluhih i nagluhih učenika. Da bi se slušno oštećena djeca uspješno uključila u redovni obrazovni sistem, neophodno je ispuniti određene, kako objektivne, odnosno zakonske i organizacijske pretpostavke, tako i subjektivne pretpostavke. Važan korak je napravljen. Zakonski je dozvoljena inkluzija“, kazala je Povlakić-Hadžiefendić.

Takodje je rekla da se u novije vrijeme osjeća značajno poboljšanje u odnosu zajednice prema osobama oštećena sluha. Povećao se interes društvenog okruženja za učenje znakovnog jezika. Pružaju im se šanse da se upišu na fakultete. Postoji Ured za podršku studentima s invaliditetom.

„To je vrlo važno. Podrška za gluhe i nagluhe učenike treba biti prilagođena njihovim potrebama. Nagluhim učenicima potrebno je osigurati uvjete za optimalno slušanje, te provesti prilagodbe koje će im omogućiti ravnopravno sudjelovanje u nastavi, a gluhim učenicima je potreban znakovni tumač kako bi mogli pratiti nastavu, individualizirani pristup te stručna pomoć u učenju. Nadamo se da će gluhim studentima biti pružena adekvatna podrška, te da će moći pratiti predavanja na visokoobrazovnim ustanovama, ravnopravno vršnjacima koji čuju, uključivati se u rasprave, sudjelovati u kooperativnom učenju i grupnim projektima, komunicirati s vršnjacima i studentskim službama“, kazala je Povlakić-Hadžiefendić.

Direktorica Biblioteka Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović Lendo također je podržala inicijativu BHAAAS-a vezano za donaciju knjiga, te istakla nadu da će se ovakve suradnje nastaviti i u budućnosti.

Inicijativa donacije knjiga pokrenuta je na naučnoj konferenciji “13. Dani BHAAAS u BiH”, koja se održala u lipnju ove godine u Sarajevu, a donacije su skupljene od članova BHAAAS-a i sudionika konferencije.


Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije