Ajsel Kaniža: Poboljšanje statusa srednjoškolaca je glavni cilj Asocijacije srednjoškolaca u BiH!

Asocijacija srednjoškolaca u BiH pokrenula je 2015. godine lokalnu građansku inicijativu “I kopija vrijedi” na temu upisne politike na javne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. Inicijativa je pokrenuta u cilju izmjene upisne procedure koja ograničava srednjoškolce pri odabiru studija.

Više detalja o spomenutoj Inicijativi nam je, u ‘Vijestima plus’, otkrila članica Upravnog odbora Asocijacije – Ajsel Kaniža.

Ova inicijativa nudi srednjoškolcima bolje prilike za upis na željeni fakultet, te smo mi kroz svoje lokalne timove zagovarali i zagovaramo prihvaćanje inicijative na području Republike Srpske i Federacije BiH, kao i promjenu članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju, odnosno članova statuta univerziteta koji definiraju upisnu politiku, stoji u priopćenju Asocijacije.

Umjesto predavanja samo originalnih dokumenata, prijedlog Asocijacije je da pri upisu na fakultet srednjoškolci imaju priliku predati ovjerene kopije u jednom upisnom roku. Na ovaj način bi srednjoškolcima bila omogućena predaja dokumenata na više fakulteta u jednom upisnom roku.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije