25. Susret kazališta lutaka BiH

Susret kazališta lutaka Bosne i Hercegovine je najstariji lutkarski festival u BiH, a ove godine, u 25. izdanju, pripremio je za sve ljubitelje kazališta i lutkarstva, raznolik program u kojem svako može pronaći nešto za sebe. Ovo je itekako značajan festival s dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uvjetima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva. Ovogodišnje izdanje održat će se od 12. do 16. septembra 2022. godine u Bugojnu.

Susret kazališta lutaka Bosne i Hercegovine održava se od 1971. godine i da od 1977. u Bugojnu pronalazi svoje prirodno ishodište i istinski domicil. Prilikom donošenja odluke o pokretanju Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1979. godine, dogovoreno je da se od te godine Susret održava bijenalno, odnosno da se Bijenale jugoslovenskog lutkarstva i Susreti kazališta lutaka naizmjenično održavaju. Kalendarske godine koje se završavaju neparnim brojem biće rezervirane za Bijenale, a one koje završavaju parnim brojem za Susret. Za razliku od dotadašnjih realiziranih festivala, u Bugojnu je Susret poprimio mnogo složeniju formu.

Sadržajno je obogaćen prateći program, a novost, koja je uveliko doprinijela afirmaciji Susreta u društvenom i javnom životu Bosne i Hercegovine, bilo je izvođenje lutkarskih predstava, osim Bugojna, u još dvadeset gradova.

Predstave koje igraju u takmičarskom programu 25. Susreta su: „PSIĆ BOJE NEBA“ (Bosansko narodno pozorište Zenica); „ZLATOKOSA“ (Pozorište lutaka Mostar); „AKO PČELE ODU…“ i „OLOVNI VOJNIK“ (Pozorište mladih Sarajevo); „MOJ PRIJATELJ BUMBI“ (Lutkarsko kazalište Mostar); „SEDAM GAVRANOVA“ i „KOBOLDI“ (Dječje pozorište Republike Srpske). U revijalnom programu svoju izvedbu će imati: HKUD „Dinara“ KS „Cleuna“ Livno: „JEŽEVA KUĆICA“; Kulturno obrazovni centar Šid/AP „Branislav Nušić“ Šid: „SIMFONIJA U F DURU, ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA“; Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku: „BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE“, „DIVLJEG ZAPADA ZOV“, „PRIČA BEZ KRAJA“; Toni Leaković: „Žongler na ulici“; Kulturna scena male stvari Trebinje „PUT DO ČAROLIJE“ i Studio lutkarstva Sarajevo: „HRANJIVA PRIČA“.

Raznolikom programu tu nije kraj, jer će publika svih uzrasta moći uživati u „Izložbi lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo“ kao i u nekoliko promocija: „Lutkarski simulakrumi“ Zoran Đerić, „90 godina Pozorišta mladih“ Ljiljana Dinić i Zoran Đerić, „Pozorište za decu – umetnički fenomen“ 10 tom., „Niti“ Časopis za lutkarsku umetnost, „DRAMA“ (zbornik studentskih radova) – Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, „DRAME“ (zbornik studentskih radova) – Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, „NA KRAJU DUGE“ Taika Ganića i „DIZAJN/PORTOFOLIO PLAKATA, LOGOTIPA, ILUSTRACIJA“ Antonia Džolana.

Zarina Hozdić je mlada bh. lutkarica koja je 2016. godine upisala je Vysokúškolu múzických umení u Bratislavi (smjer lutkarska režija i dramaturgija), gdje je diplomirala 2021. godine sa režijom i dramaturgijom inscenacije „Peter Kľúčik“ (Ján Uličianský) pod vodstvom mentora Jána Uličianskog. Ona će na ovogodišnjem Susretu biti uvodničarka na panel diskusiji „Lutkarsko pozorište i dječija publika“ (utjecaj lutkarskog pozorišta na odgoj djece i mladih), panel diskusiju i prezentaciju radionice “Dramaturgija lutke“ (dramaturgija lutkarskog pozorišta), te prezentaciju radionice „PREDMET“ (pozorište predmeta). Također, održat će se i scenska čitanja tekstova „OTKAMENA PRIČA“ (Ljubica Ostojić) i „PUTEM IGRAČAKA“ (Aleksandar Vasiljević).

O najboljim lutkarskim dostignućima odlučivat će tročlani stručni žiri kojeg čine Maja Lučić, Zoran Đerić i Jasminka Požek – Božuta.

Bugojno je grad koji su opčinile lutke, osvojile ga jednog dana, iznutra, iz srca (koje je još uvijek djetinje) nenadmašnom strategijom sna i snohvatice, i sada je to grad njihov i za njih. Lutke su došle u brda i dobile svoj grad, Bugojno – LUTKOPOLIS. (Luko Paljetak)

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije